Какво е "квилинг"?

Квилинг е художествена техника, при която се създават изображения или обекти от тънки цветни хартиени лентички. В България набира скорост от няколко години, но иначе началото й е доста по назад във времето. Твърди се, че някъде през 15-ти век монахини от Англия и Германия започнали да използват хартиени ивици с позлатени ръбове за да създават декорации по икони и книги, както и малки бижута и брошки, които всъщност били имитация на истинско злато.
Разбира се заради нетрайността си много малко от тези средновековни творения са стигнали до нас. Все пак такива се пазят в много галерии по света, а в музея "Виктория и Алберт" в Лондон има експонати от принцеса Елизабет, която е била сериозно увлечена по квилинга. Впоследствие изкуството запада, за да се появи пак през 19 век, когато на богатите и съответно отегчени дами този тип забавление явно им допада много, за да бъде обявено за "дамско". И отново през 20-ти век сякаш покрай всички войни, икономически кризи не остава място за квилинга и той отново е забравен... В края на века обаче интересът към него се завръща и все повече хора в наши дни започват да го практикуват заради лесната обработка на материала, ниската цена и в крайна сметка изключително ефектните резултати.
  Иначе побългареното понятие "квилинг" идва от английското Quill, което означава "перо" - останало от времето на монахините, когато основния инструмент за навиване е бил пачето перо. Ако трябва да сме съвсем точни се има предвид ствола на перото. Освен това самата техника създава много нежни и филигранни линии, които до голяма степен напомнят лекотата на птичето перо. В България някои наричат техниката "куилинг", което е по-близо до английското му изговаряне, но може би заради спецификата на езика ни "квилинг" придобива по-голяма масовост.


В самото изкуство полека се оформят различни направления. Някои работят повече с основни елементарни мини-обекти, оформени след навиването на лентата и слепени един за друг. Други, като вече набралата популярност руска художничка Юлия Бродская, използват лентите като линии за създаване на рисунък. Има и 3D направление (3D - триизмерно), в което по-скоро се създават мини скулптури от съединяване на отделните елементи в пространството. 
Квилингът също често се използва за направа на скрапбукинг картички и е една от любимите техники на крафтърите.

За създаването на фигурите са ви нужни ленти, които можете да си купите - пакетирани и готови за работа. Можете да навивате на клечка за зъби например, но ако искате да го правите удобно и бързо си струва да си купите инструмент. За лепене е подходящо т.нар Бяло лепило или Ц200, тъй като дори и да изцапате, след изсъхване то става прозрачно и почти не се забелязва. В момента на пазара се продават и квилинг комплекти - квилинг фигури, които може да изработите с приложените ленти и по включеното подробно описание. Комплектите са български, а лентите са от висококачествена италианска хартия. 
Квилинг материали и пособия


No comments:

Post a Comment